0
Sluiten

Categorieën

Filters
    Donderdag 5 November 2025

    Pepernoten Tiramisu met Baileys – het ultieme Sinterklaas toetje

    Dit is geen klassieke tiramisu – dit is de feestelijke, Nederlandse winterversie waar je gasten gegarandeerd om zullen vragen. En het mooiste van alles? Je hebt geen oven nodig en het staat binnen 20 minuten in de koelkast op te stijven.

    Wat maakt deze Pepernoten Tiramisu zo speciaal?

    De combinatie van luchtige mascarponeroom, warme koek- en speculaaskruiden, knapperige chocolade pepernoten en een zachte koffiekick van espresso met Baileys… dat is pure decembermagie, althans zeker voor mij en ik weet zeker ook voor jullie. Bovendien kun je dit dessert gemakkelijk een dag van tevoren maken. Ideaal voor pakjesavond of een winterse familieavond.

    Hieronder het boodschappenlijstje voor ongeveer 4–6 porties:

    - 250 ml verse slagroom
    - 40 g fijne kristalsuiker
    - 250 g mascarpone
    - 2 tl koek- en speculaaskruiden
    - 2 tl cacaopoeder
    - 250 ml afgekoelde espresso
    - Scheutje Baileys naar smaak
    - 200 g chocolade pepernoten + kruitnoten

    Zo maak je de pepernoten tiramisu met Baileys

    Stap1: Klop de slagroom

    Doe de slagroom en suiker in een mengkom en klop dit tot stevige pieken.

    Stap 2: Maak het romige mascarponemengsel

    Voeg de mascarpone toe aan de geklopte slagroom. Spatel rustig door tot het mengsel glad en luchtig is. Voeg de koek- en speculaaskruiden toe en meng kort door.

    Stap 3: Meng de espresso met Baileys

    Giet de afgekoelde espresso in een kom en voeg een scheutje Baileys toe. Proef even of de smaak naar wens is: meer Baileys voor een sterkere kick, minder voor een mildere variant.

    Stap 4: Dip de pepernoten

    Dip de pepernoten en kruitnoten kort in het koffie-Baileys mengsel. Ze moeten nét een beetje doordrenkt zijn, niet te zacht.

    Stap 5: Bouw de tiramisu op

    Begin met een laag gedoopte pepernoten. Schep hier een laag van het mascarpone mengsel overheen. Herhaal dit totdat je schaal of glazen gevuld zijn. Eindig met een romige bovenlaag. Ik zelf heb gekozen voor fancy champagne glazen. Dat maakt het net helemaal af.

    Stap 6: Afwerken en koelen

    Bestrooi de bovenkant vlak voor het serveren met cacaopoeder. Voor bite en crunch kun je nog een paar chocolade pepernoten er bovenop leggen.

    Laat de tiramisu minimaal 3 uur, maar het liefst een hele nacht, opstijven in de koelkast. Zo trekken de smaken het beste in elkaar.

    Nog een enkelee leuke en lekkere Serveertips

    - Serveer in mooie dessertglazen voor een fancy effect
    - Extra lekker: voeg bovenop een toef (Baileys-)slagroom
    - Voor kinderen of alcoholvrij: vervang Baileys door vanillesiroop of karamel.


    Ook leuk om te doen is:

    - Gebruik alleen chocoladepepernoten voor extra crunch.
    - Voeg een laagje verkruimelde speculaas toe voor nog meer structuur.
    - Meng een klein beetje sinaasappelrasp door de room voor een frisse twist.

    Deze pepernoten tiramisu is het perfecte toetje om de koude winterdagen mee op te warmen. Heb je hem gemaakt? Laat dan vooral weten hoe hij is geworden of deel jouw eigen variatie. Veel bakplezier en een heerlijke Sinterklaastijd!

    Recente artikelen